Witajcie :) Już od dłuższego czasu szukałyśmy idealnego przepisu na muffinki z ciasta drożdżowego i jak zawsze z pomocą przyszedł nam YouTube. Na kanale łódzkiej vlogerki "szusz gotuje" znalazłyśmy przepis na muffinki pizzowe (klik). Są to drożdżowe bułki z dodatkiem salami, żółtego sera, pieczarek oraz ulubionych ziół, czyli po prostu idealne połączenie. Polecamy je każdemu kto lubi jeść pizze oraz wszelkie słone przekąski tego typu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do zabrania do pracy albo szkoły.
Składniki (na 18 sztuk):
100ml ciepłego mleka
pół paczki świeżych drożdży (50g)
250g mąki
niecałe 100g masła
1 jajko
50g żółtego sera + trochę do posypania
opakowanie salami
ok. 400 g pieczarek
przyprawy (po łyżeczce): bazylia, oregano, majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ciepłe mleko wlej do miski (w plastikowej ciasto wyrośnie lepiej niż w metalowej) i rozpuść w niej drożdże, po czym dodaj masło, jajko oraz mąkę z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj rękoma lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę i podduś na oliwie, aż odparuje się większość wody. Salami i żółty ser, pokrój w kostkę.
3. Gdy ciasto już wyrośnie dodaj do niego 3/4 sera, salami oraz pieczarki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż do silikonowych foremek, posyp na górze serem.
4. Muffinki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180°C - ustaw piekarnik tak by równocześnie nagrzewał się od góry i dołu i kontroluj wierzch muffinek, w momencie gdy ser zacznie się przypiekać wyłącz górną grzałkę.
Nasze oceny:
Basia: Pyszne, pulchne i bardzo aromatyczne muffinki, idealne, gdy w ostatniej chwili okaże się, że przyjdą goście - mimo że jest to ciasto drożdżowe, robi się je ekspresowo. Moja ocena: 10/10.
Genialny pomysł! Już wyobrażam sobie ten ser <3
OdpowiedzUsuńteż je robię , są świetne :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłyście apetytu :-) wyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńOgólnie za muffinkami na słono nie przepadam, ale Wasze wyglądają bardzo smakowicie i chyba cały sekret tkwi w tym drożdżowym cieście. Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńmniam! robią wrażenie!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, bardzo kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te muffiny, i jak fajnie wyglądają. Lepsze niż pizza ;)
OdpowiedzUsuńIle gram/ deko ma paczka Twoich drożdzy? ( nie mieszkam w polsce dlatego pytam)
OdpowiedzUsuńNasze drożdże mają 100 gramów :) Pozdrawiamy.
UsuńAle wypaaaasik ! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie muffinki, jako zamiennik kanapek :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) zwłaszcza do zabrania do pracy :)
Usuńtakiej wersji jeszcze nie robiłam, a bardzo lubię pizze:) pycha:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że pomysł godny wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe! Wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńTroszkę je zmodyfikowałam, ale wyszły cudowne!
OdpowiedzUsuńCiasto puszyste i miękkie. Ciekawa jestem czy będę mogła coś jutro wziąć do szkoły, ponieważ nie tylko mi zasmakowłay :P
http://maya-maay.blogspot.com/
:) cieszymy się, że smakują :) u nas w domach mamy problem, żeby przetrwały do następnego dnia. Pozdrawiamy :)
Usuńczy mozna uzyc kilka lyzek oliwy zamiast masla? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie próbowałyśmy takiej wersji, ale w innych przepisach stosujemy czasem zamiennie masło i oliwę więc powinny wyjść dobre :)
UsuńPyszne :) Choć ja salami podmieniłam na czarne oliwki i suszone pomidory.
OdpowiedzUsuńŚwietne są! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńnie wiem co zrobilam zle ale mi nie wyszly :(
OdpowiedzUsuńrobię po raz kolejny i są niesamowite:) najlepsze z ketchupem własnej roboty :)
OdpowiedzUsuń